Vårt erbjudande

Paragliding West arbetar med ett starkt och långsiktigt fokus på att stärka individen, gemenskapen och säkerheten inom skärmflygsporten. Vi erbjuder utbildning hela vägen från nybörjare till erfaren pilot och hjälper dig i din utveckling både vid de formella utbildningstillfällena och genom att skapa flygtillfällen där du tillsammans med oss och med andra piloter successivt utvecklar dina färdigheter tills du på ett säkert sätt kan flyga självständigt.

Vårt team följer och stöttar dig hela vägen, oavsett var du befinner dig på utvecklingsstegen är du aldrig ensam. Efter avslutad grundutbildning tar du plats i vår utvecklingsgrupp med kamratskap, guidning, stöd, tips och råd från våra erfarna piloter - vi är med och hjälper dig i din fortsatta utveckling hela vägen till Pilot 2 och därefter.

Utbildningsstegen
För att komma i gång måste du först genomgå en grundutbildning som leder fram till en elevlicens. Under kursens gång lär du dig grunderna i skärmflygning, d.v.s. hantera din utrustning på marknivå och göra vad man kallar nerflyg från mindre backar. All nödvändig utrustning lånar du kostnadsfritt av oss under din grundkurs.

Hang-, berg- och vinschbehörighet
För att efter genomgången grundkurs kunna börja flyga på riktigt behöver du gå vidare med minst en av behörigheterna Berg, Hang eller Vinsch. Nu är det lämpligt att du skaffar egen utrustning som anpassas till dig personligen och som passar dig som pilot och din ambitionsnivå, vi hjälper dig naturligtvis att välja rätt utrustning just för dig.

Pilot 1 och Pilot 2
Med licensnivå Pilot 1 på din bricka räknas du som en självständig pilot och du har nu rätt att på egen hand ge dig ut på våra flygställen i Sverige inom den eller de licensgrader av Berg, Hang och Vinsch som du hittills har erövrat.
Licensnivå Pilot 2 innebär förutom övriga krav att du också har klarat av samtliga behörigheter Berg, Vinsch och Hang. Du räknas nu som en erfaren pilot och har rätt att flyga självständigt i alla miljöer i hela världen.

Våra partners
Du beställer din kurs via oss men själva genomförandet kan också komma att ske hos vår samarbetspartner Skysport i Åre. Västkusten eller Åre, hur, när och alla andra frågetecken rätar  vi ut tillsammans efter din intresseanmälan.

Resor
Många av våra aktiviteter och flygtillfällen kräver att man tar sig till platser där rätt förutsättningar finns och för sådana aktiviteter tillkommer resekostnader som delas mellan deltagarna. Vi erbjuder också varje år flera tillfällen att hänga med oss till fina flygställen utomlands med möjlighet till uppgraderingar och examinationer.

Vädret
Vädret styr det mesta i denna sport så tålamod och den ädla förmågan att "Para-Waita", d.v.s. ta det lugnt på start i väntan på rätt förutsättningar för dagen, kommer behöva utvecklas om man skall gilla sporten. Just vädret gör också att många av våra aktiviteter i Sverige kommer att planeras med kort varsel för bästa prognos - det kommer alltså krävas flexibilitet om man vill ta vara på de bästa flygmöjligheterna.

Fler frågor?
Hör av dig så rätar vi ut alla frågetecken!